הארה אינה רק מתנה מסתורית אשר יורדת אלינו משמיים אלא גם אחד מהמאפיינים המוטבעים במוחנו. אנשי שבט ה Laike מצאו שבנוסף לכך שניתן לקבל ידע אמיתי מהרוח, ניתן גם לחוות הארה על ידי כך שמשלימים בהצלחה את שבעת שלבי החניכה של חיינו.
שבעת שלבי החניכה הם: לידה, נערות (חיבור לצד הנשי/גברי), אהבה ראשונה, נישואין, הורות, sagehood, ומוות. כדי לחוות את השלבים הללו כחניכה עלינו לפגוש ולהביס את השדים הפנימיים שלנו, להבין את האחדות שלנו עם הבריאה ולקבל את תפקידנו כשליחי הבריאה.
על פי השמאנים, מחלות הן סימפטומים למחלה רוחנית – אובדן תחושת האחדות המקודשת עם היקום והזנחת תפקידנו כמשתתפים בבריאה.
ה Laika, יודעים שכדי לקחת חלק בבריאה עליהם לחלום את העולם לכדי מציאות. כל מצב אחר הוא בפשטות, שיחזור של חלום הבלהות של ההיסטוריה והסתפקות בעולם שנברא על ידי אחרים.
הדתות תארו את תהליך ההארה, כבלתי אפשרי לבני האדם, בעוד השמאנים מאמינים שהארה אפשרית לכל אלו אשר יכוונו עצמם באומץ בתוך מסע החניכה שאנו מכנים – החיים.
מפות הניווט למסע הזה שורטטו בעבר על ידי מאסטרים כמו בודהה, ישו ואחרים, אולם עלינו להסכים לפסוע בעצמנו בנתיבים הללו, כפי שכל המורים הגדולים עשו זאת בזמנם.
בהסכימנו לתהליך זה, אנו הופכים לחלוצים ומגלי עולם. אנו משתחררים מהמסורות הגנטיות והפסיכולוגיות שירשנו מקודמינו ואשר כיוונו אותנו לדרכים מסוימות ומוגבלות של חיים ומוות. רק אז נוכל לעצב לנו חיים בריאים, אותנטיים ומקוריים.
החניכה להארה
ישנם שבעה שלבי חניכה דרכם חייב כל אדם לעבור: לידה, נערות (חיבור לצד הנשי/גברי), אהבה ראשונה, נישואין, הורות, sagehood, ומוות. ייתכן שלא נעבור את כל השלבים מבחינה ביולוגית או בזמן המקובל בחיינו אבל נעבור אותם מבחינה סימבולית. למשל, ייתכן שלא יהיו לנו ילדים אבל "נלד" ספר או כל פרויקט אחר שיהיה "הילד" שלנו.
החניכות הן הכרחיות ואם נתנגד להן, היקום יזמן לנו עמן מפגש, פנים מול פנים, בשלב כלשהו בחיינו או על סף מותנו.
כל חניכה מזמנת לנו את האפשרות לחוות הארה – לעורר את טבענו הגבוה, להזדהות עם התדר של הבריאה, לחוות חסד, להשתחרר מהתדר של הפחד ומהקיום הנרדף אותו חווים מרבית בני האדם.
נוכל לרפא את עצמנו באופן מלא רק כאשר נשלים את החניכות שהחיים מזמנים לנו. אם אחת החניכות שלנו הופרעה על ידי טראומה, עלינו להסכים לפגוש את הטראומה שוב ולשחררה מתוך גוף האור שלנו, על מנת שנוכל להשלים את תהליך החניכה המקורי.
רגשות שזקוקים לריפוי:
החניכות מזמנות לנו את האפשרות לרפא את העולם הרגשי שלנו. כל הדרמות והסבל בחיינו הם תוצאה של העולם הרגשי שלנו שמוליד אמונות לגבי האופן בו העולם מתפקד. השמאנים מצביעים על כך שהיקום יוכיח לנו שוב ושוב שהאמונות שאנו מחזיקים לגבי החיים, הינן נכונות. אם נאמין שכל מערכת יחסים אליה נכנס, תסתיים באסון, זה מה שנחווה. אם נאמין שלעולם לא נצליח בעבודה, זה מה שיקרה. אם נאמין שאנו ראויים להיות שמחים, השמחה תמצא אותנו אפילו בנסיבות של קושי. אם נאמין שהיער בטוח ויפה, כך יהיה.
הרגשות שמבקשים ריפוי בתוכנו, הם המקור לאמונות העמוקות שמשכנעות אותנו שהמקור לבעיה הוא בסיטואציה הספציפית שאנו חווים ושאין בכוחנו לשנותה.
יש באפשרותנו לפתור כל קושי בחיינו, החל ממציאת אהבה וכלה בשלום עולמי – אם נרפא את הרגשות שלנו ואז נשנה את האמונות.
אבל לא נוכל סתם כך לשנות את המוח ולשנות את העולם באופן מידי, משום שהאמונות שלנו הן חלק מרשת של נוירונים המצויה עמוק בתוך מוחנו. האמונות הללו מוצפנות בתוכנות עמוסות רגשות שהתפתחו בתקופה הפרהיסטורית כחלק מתוכנת ההישרדות שלנו.
תכנות מחדש של התוכנות הללו דורש יותר מרק דיבור עליהן. חשיבה חיובית היא התחלה טובה אבל נדרשת גם פעולה של חיווט מחודש של מוחנו.
שבע החניכות:
בכל התרבויות אנו מוצאים הכרה בשבעת שלבי המעבר של החניכות דרכם עוברים בני האדם מאז ומעולם. כל חניכה מסמנת סיום שמזמין את האדם לפסוע לעבר מי שהוא נהיה ובכך לכוון עצמו להארה.
החניכות הללו יכולות לבוא לידי ביטוי ברמה ההורמונלית והפסיכולוגית או שניתן גם ללוותם ברמה המיתולוגית, בעזרת תשומת לב מלאה למרחב הרגשי והאינטלקטואלי שנפתח על ידן. חניכה מיתולוגית דורשת את מותו של הסיפור האישי ולידה ארכיטיפית לתוך מיתולוגיה אישית גדולה ורחבה יותר.
בכל חניכה שדרכה אנו עוברים, אנו מגלים שלא נמות למרות שתוך כדי המעבר, חשבנו שלבנו השבור יהרוג אותנו או שאובדן נעורינו עומד להרוס אותנו.
בסופו של דבר החניכה מובילה אותנו לגילוי פנימי של שלום, נדיבות, חמלה והארה.
אם נצליח, כשאנו על הסף, להרפות לחלוטין ולאפשר לתהליך של החניכה לשאת אותנו קדימה, נעבור דרך הכאב ונמצא שהחיים הם לא משהו שקורה לנו. בתוך החניכה, רגשות הפחד וחוסר האונים, נעלמים ואת מקומם מחליפים: האומץ, הסקרנות והיצירתיות. מתוך החניכה אנו לומדים לשבור את לחש הקסמים של הדרמות מעברנו.
ישנם שבעה רגשות רעילים שעלינו להתמודד עמם בזמן החניכה ושהם המקור לכל האמונות המגבילות שאנו מחזיקים. מסיבה כלשהי, טבעה הבריאה במוחנו את הרגשות הללו. בעבר התייחסו אליהם כאל שבעת החטאים או אף העניקו להם אישיות דמונית, כל זה עקב כוחם הרב.
- זעם
- חמדנות
- תאווה
- עצלות
- קנאה
- גרגרנות
- גאווה
כאשר אנו משתחררים מהרגשות הממיתים הללו ומהאמונות שהם יוצרים בדבר מחסור, חולשה, חוסר ערך, קושי באינטימיות ופחד, אנו מגלים, שלמרות שישנה אלימות בעולם, נוכל לחיות בביתנו, חופשיים ממנה. אנו לומדים שלמרות שחמדנות וגרגרנות משתוללות בעולם, נוכל לחיות בשפע מבלי לפתח גוף עצום ממדים או אורח חיים פוגעני. אנו מגלים שלמרות שקשה מאוד לשנות את העולם, זה לא קשה לשנות את העולם שלנו.
בזמן החניכה ניתנת לנו ההזדמנות לרפא את הרגשות המרעילים ולשנותם לנביעה של עוצמה וחסד. שלב החניכה מאפשר לנו להתרחב מבלי לשקוע במצוקה וסבל. הוא מאפשר לנו למצוא מרפא מתוך העוצמות שבתוכנו ולא לאפשר לאחרים לנהל אותנו בתוך דרמות רגשיות. כל עוד אין אנו מרפאים את הרגשות המרעילים, נמשיך למשוך לחיינו אנשים שחולקים את אותם פצעים רגשיים וסיפורים בהם נמשיך לשחק תפקידים דרמטיים.
החניכה מסייעת לנו לרפא את הרגשות השליליים ומובילה אותנו להארה שמאפשרת את גילוי טבענו המקודש ואת המפגש עם הרוח הפועלת במגרש המשחקים הגדול של הבריאה. אז נשתחרר מהרשת של הציידים והניצודים וניכנס לעולם של בריאה – עולם מאוחד בו אנו בעת ובעונה אחת, גם הקנבס, גם הצייר, גם הנוף וגם המכחול.
חניכה אמיתית היא תגובה לקריאה פנימית של הנשמה. היא מבקשת שנפגוש אתגרים אישיים באומץ ושנזרום מתוך הסכמה מלאה לדרך חדשה של הוויה. זוהי הזמנה לגלות את הסודות שעומדים מאחורי חווית חיים משמעותיים. זוהי הזמנה לשחק את משחק החיים ברמה גבוהה יותר.
בתוך תהליך החניכה יוחלפו הרגשות המרעילים בשבעת הרגשות הנעלים:
- שלום
- נדיבות
- טוהר הכוונה
- אומץ
- חמלה
- מתינות
- צניעות
זעם, נרפא בעזרת תרגול של שלום.
חמדנות, נרפא בעזרת תרגול של נדיבות.
תאווה, נרפא בעזרת תרגול של כוונות טהורות.
עצלות, נרפא בעזרת תרגול של אומץ.
קנאה, נרפא בעזרת תרגול של חמלה.
גרגרנות, נרפא בעזרת תרגול של מתינות.
גאווה, נרפא בעזרת תרגול של צניעות.
החיים מזמינים אותנו לעבור חניכות בדרכים שונות. כשאנו מקבלים בהסכמה את החניכה ומצליחים לעבור אותה בהצלחה, אנו הופכים מוארים באורה של החוכמה. אנו מצליחים לקבל את המציאות כפי שהיא, ללא העננות של הפצעים הרגשיים מעברנו. אנו הופכים לגיבורים האמיצים של מסענו האישי.
אולם, כשאנו מסרבים לקריאת החניכה, אנו נלכדים ברשת העכביש, נאבקים להשתחרר מעתיד מלא בכאב ודרמה.
חניכה יכולה להוות את דלת הכניסה דרכה נפסע לתוך נתיב שיוביל אותנו לעבר חיים של תשוקה, אותנטיות וחן. כדי שזה יקרה אנו נדרשים לומר לטקסי המעבר של מסענו, כן ולחקור טריטוריות בלתי ידועות, שוב ושוב.
הבודהיזם מתאר את החניכה כעוברת דרך ארבעה שלבים:
- ההתעוררות – ההכרה בקונפליקט, בדואליות – החיים מזמנים לי סבל ואני לכודה בתוכו – החיים הם סבל.
- היציאה הגדולה – הכרה בסבל והסכמה לצאת למסע החניכה.
- המבחן – התמודדות עם אתגרים ומצוקות – הבאת הקונפליקט אל הדממה.
- הארה – החזרה מן החניכה על מנת להעניק לאחרים את מתנת הידע שצברתי.
המוח הפרימיטיבי:
כאשר אין אנו מצליחים להשלים את אחת מהחניכות שבדרכנו, אחד משבעת הרגשות הממיתים מתחיל להתבצר באזור הפרימיטיבי של מוחנו. לדוגמה, תאווה עולה בנו והמינד עוטף את הרגש emotion)), הזה בסיפור מלודרמטי, מה שגורם לרגש לייצור חיים משל עצמו.
כדאי שנבדיל בין feelings לבין emotions: רגש ספונטני של כעס על אדם שחתך אותנו בכביש הוא feeling שחולף די מהר מאחר ולמערכת העצבית יש סוויץ שמאפשר לנוירונים להתאושש במהירות משינויים סביבתיים.
לעומתם emotions הם כמו ווירוסים שמזהמים את המחשב הנוירוני הפרימיטיבי שלנו. אם אנו כעוסים ימים רבים או אף שנים אחרי אירוע כלשהו, מה שאנו חווים איננו feelings אלא emotion שמאוחסן ברשת הנוירונים של גופנו. אנו בונים סיפור רציונאלי לרגש הזה כדי שהוא יצדיק את קיומו. למשל, אם אנו כועסים על הבוס שהעליב אותנו, מותר לנו להתנהג אליו בגסות ולכעוס עליו לאורך זמן.
בתקופה הפרה היסטורית רגשות מסוג זה שרתו את קיומנו. היום הם עומדים בדרכנו ומחבלים בשמחתנו. הדתות השונות הטיפו לכך שנתנגד לרגשות הללו ונאמץ לנו רגשות הפוכים. השמאנים טוענים שאין ביכולתנו לחוות שלום פנימי ללא שנכיר בחלק האלים שבתוכנו.
רק דרך חניכה שבמהלכה נכיר ברגשות הללו, נוכל ללמוד את השיעור שהרגשות הפרימיטיביים הללו באו ללמדנו ובכך לנטרלם ולהפכם לדלק שישמש את המוח הגבוה שלנו.
במהלך החניכה אנו נפגשים עם החשיכה שבתוכנו על מנת שנוכל לנערה מתוכנו כפי שהאנטילופה מנערת את הפחד אחרי שברחה מן האריה. אז נוכל לקצור באמת את שבעת הרגשות הנעלים, הרגשות שיחליפו את הרגשות המרעילים.
כל ה emotion הם סוג של תוכנה ויראלית שרצה בתת המודע של מוחנו. כל emotion יוצר סבל עבורנו וכאב לאחרים. Feelings הם חדשים, שייכים לרגע הזה ואלו emotions, הם ישנים, עייפים ומאוחסנים היטב במוח הארכאי שלנו.
לרוע מזלנו, למדנו לדבוק בemotions החשוכים שלנו ובהתנהגויות שסיגלנו לעצמנו סביבם. אנו מוצאים דרך להגן עליהם ואף לקדשם בתוך המציאות. במערב, חמדנות היא טובה, תאווה היא הכרחית לפרסומות ופחד מוכר ביטוח חיים ונותן לפוליטיקאים את כוחם.
למרות ספרי ההדרכה הרבים, לא מצאנו דרך כיצד לשחרר את עצמנו מהרגשות המחלישים ולהחליפם בשבעת הרגשות המלאכיים ששייכים למוח הגבוה שלנו.
תרגיל:
המסת ה emotions:
השמאן, שמודע לemotions הדמוניים שנמצאים בתוכו, יודע מה לעשות כשהם משתלטים עליו. הוא נכנס למצב של ערות בו הוא חווה את הרגשות בצורתם הטבעית, הנקייה ואז הוא מנתקם מההקשר הסיפורי שלהם. ברגע שהרגש פוזר, אין יותר "עצב", ישנו רק בכי. אין יותר "מפחד" יש רק "ריצה". על ידי הפרדת הרגש מן הסיפור, משנה הרגש את תבניתו ההרסנית.
נסו לתרגל זאת בפעם הבאה שתרגישו כעס על מישהו או משהו, או תאווה למשהו או מישהו. הרשו לעצמכם להרגיש כעס נקי מבלי לערב בו את הסיפור שבגללו אתם כועסים. חושו תאווה מלאה מבלי לקשור אותה לחפץ או לאדם. כשתרגישו כעס או תאווה נקיים, תבחינו שהם מתפוגגים די מהר.
ברגע שהרגש התפוגג קראו למלאך השלום, האומץ או החמלה והרשו לרגש המרפא לשטוף את כל כולכם.
תהליך החניכה ממוסס את ה emotions הישנים ביחד עם הרגלי ההתנהגות שהיו קשורים אליהם. הנתיבים העצביים הישנים, נשטפים והאדם משתחרר מהאחיזה המתישה של ה emotions. בשלב זה ניתן לבנות נתיבים עצביים חדשים במוח והפעם לחמלה, שלום ונדיבות. השמאנים מתייחסים לשלב הזה בצורה מטאפורית כשלב בו אתם רוכשים את כנפי הנשרים שלכם. אתם יכולים לחוג מעל הסיטואציות מבלי להילכד בתוכן.
אחרי שרוכשים את אחת משבע התכונות הגבוהות, ניתן להתבונן לאחור לעבר זיכרון כואב, לחוות אותו בדרך הראייה החדשה ולזהות את השיעור שטמון בתוכו. בכל פעם שתחליטו באופן מודע להחליף את הכעס, כלפי אדם או סיטואציה, בחמלה. בכל פעם שתחליטו להחליף את העלבון והגאווה בכוחה של הצניעות, תיפתח דרך חדשה בנתיבים העצביים שבמוחכם. בדרך זו תאפשרו את כניסת המלאכים של האני הגבוה. תלכו בדרך הבריאה.
כדי להכניס את שבע המעלות לחייך עלייך להתאמן באופן יומיומי. אחד מהחלקים המרכזיים בתהליכי החניכה הוא ההתמסרות המיידית לאימון במעלה החדשה.
אינך עושה תוכניות להשתנות, אתה משתנה!